Jak wybrać kawę, która będzie Ci smakowała?

Jak wybrać kawę, która będzie Ci smakowała?

Do dyspozycji masz tak dużo gatunków i rodzajów kaw, że czasem trudno jest wybrać jedną, która będzie miała doskonały smak, przyjemny aromat, a do tego będzie dopasowana do danego urządzenia. Dlatego doradzamy Ci, co wziąć pod uwagę podczas wybierania kawy.


4 zasady wyboru dobrej kawy

Renomowana palarnia kawy

Jednym z najważniejszych kryteriów jest palarnia kawy, bo to właśnie ona dostarcza Ci ulubioną kawę. Zazwyczaj odpowiada też za tworzenie wyjątkowych mieszanek, które mają zadowolić prawdziwych kawoszy oraz amatorów tego napoju. Poza tym dobra palarnia jest gwarantem zadowolenia, bo po prostu wiesz, że znajdziesz tam zarówno mniej standardową kawę, jak i klasykę.

Zwróć uwagę na to, że dobra palarnia ma w swoim asortymencie różne rodzaje kaw – ziarniste, rozpuszczalne, do ekspresu itp. Dzięki temu dostosujesz je do konkretnej metody parzenia.

Data palenia kawy

Kolejnym ważnym kryterium wyboru kawy, jest data jej palenia. Zazwyczaj ta informacja jest zawarta na etykiecie bądź w opisie produktu. Gdy spojrzysz na ten zapis, to może się okazać, że większość kaw dostępnych w dyskontach i supermarketach jest przeterminowana. To naprawdę nie jest żart, bo kawa należy do łatwo „psujących się” produktów spożywczych. Szczególnie jest podatna na proces utleniania, co powoduje szybsze starzenie się ziaren. W konsekwencji kawa traci swój specyficzny smak i aromat.

Jeśli szukasz dobrej jakości kawy, to sprawdź, czy nie jest przeterminowana. Zazwyczaj proces wietrzenia ziaren rozpoczyna się po upływie ok. 3-4 miesięcy od daty wypalenia. W takim przypadku jedynie renomowana palarnia kaw daje Ci pewność, że po zaparzeniu napój będzie pobudzać Twoje zmysły.

Kraj pochodzenia kawy

Tak naprawdę trudno jest określić, który kraj pochodzenia kawy jest najlepszy, bo to bardzo indywidualna sprawa. Zależy to od tego, jakie nuty smakowe lubisz najbardziej. Do dyspozycji masz wersję czekoladowo-orzechowe, rabarbar czy nawet posmak czerwonej porzeczki. Dzięki temu możesz z łatwością dopasowywać kawę do nastroju oraz pory roku.

Zazwyczaj o nutach smakowych kawy nie decyduje jedynie kraj pochodzenia, ale również inne czynniki np. wysokość upraw nad poziomem morza, stopień nasłonecznienia, obróbka ziarna, opady oraz rodzaj gleby. 

Zatem produkty, z jakich krajów zazwyczaj zapewniają palarnie kaw? Bardzo popularne są ziarna z Brazylii, ponieważ charakteryzują się pełnym, dość słodkim smakiem o czekoladowych i orzechowych nutach. Kawy z Kostaryki, Gwatemali i Nikaragui znowu zachwycają owocowym posmakiem. Natomiast ziarna z Etiopii mają w sobie mnóstwo cytrusowych i brzoskwiniowych nut.

Jednorodna czy mieszana kawa?

Podczas wyboru ziaren oraz palarni kaw sprawdź, jakie rodzaje tego produktu możesz znaleźć w sklepie. Popularne są kawy single origin, które są uprawiane tylko w konkretnym miejscu. Zazwyczaj to idealny wybór dla pasjonatów. Dla bardziej amatorskich kawoszy polecamy mieszanki kawowe.